Hur gör du för att konkretisera och sjösätta dina idéer?

Idag satt jag och gick igenom mappar på min dator och då hittade jag en mapp som jag döpt till inspiration. När jag öppnade mappen hittade jag bland annat en PDF med en övning som jag fått från Drivhuset. Övningen kallas ”Möjlighetskarta” och går ut på att du ska lista 10 saker som du älskar. Efter det ska du identifiera tre (3) talanger som du har och i sista steget ska du identifiera tre (3) förbättringsområden.

Varför ska man göra en möjlighetskarta?
Jag som jobbar som projektledare och inspiratör söker alltid efter nya möjligheter. Jag vill inspirera andra att tro på sin egna inneboende potential. Det kan handla om att utveckla sig själv eller att utveckla den verksamhet som man verkar i. Genom att identifiera vad man älskar att göra och vilka talanger man har, så hittar man ofta ett område där man kan utveckla en idé. Det kan vara en ny produkt eller ett nytt affärsområde, men det kan också vara att utveckla ett intresse som man har.

Vad är ett förbättringsområde?
När du gör din möjlighetskarta så kanske du identifierar några områden där du känner att du inte har tillräckliga kunskaper. Drömmer du om ett eget företag så kanske du känner att du behöver lära dig mer om affärsplaner och skatter, och drömmer du om att designa kläder så kanske du behöver öka dina kunskaper inom textil för att lyckas. Oavsett vilka drömmar och visioner du har så är det viktigt att försöka se sina förbättringsområden. När du identifierat dessa behöver du bara komma på en lösning för hur du ska kunna tillgodogöra dig kunskapen och ibland behöver man inte kunna allt själv. Ska man utveckla en idé är det oftast bra att bygga ett team med olika kompetenser och olika personligheter som kan utveckla den tillsammans med dig.

NÖHRA-modellen hjälper dig
För några år sedan gick jag en utbildning hos Kjell Enhage och ett av de viktigaste verktygen som jag tog med mig från utbildningen var NÖRHA-modellen som jag ofta använder i mitt arbete som projektledare. Jag har formulerat fem frågor kopplat till modellen som jag alltid ställer till mig själv:

  • Nuläget – Hur ser det ut just nu?
  • Önskat läge – Vart vill jag komma?
  • Hinder – Vilka hinder ser jag?
  • Resurser – Vilka resurser har jag eller behöver jag för att nå önskat läge?
  • Aktiviteter – Vilka aktiviteter behövs för att vi ska nå önskat läge (målet)?

Med hjälp av dessa fem frågor kan jag snabbt sätta ihop en projektplan för att kunna ta en idé från skissbordet till genomförd aktivitet. Hur gör du för att konkretisera och sjösätta dina idéer?

Magnus Eriksson (magnus@enkreativbyra.com)

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.